Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

τεύχος 1 (1 έως 15 Οκτωβρίου)

Τεύχος 1ο
Από τότε που λαμβάνατε το «Εν οίκω εν δήμω» με e-mail ή με fax, πέρασε καιρός. Ήρθαν καλές και κακές και περίεργες μέρες, ήρθαν και μέρες ανασφάλειας. Και σήμερα, ενώ η χώρα βρίσκεται στη μέση της «κακοκαιρίας», οι ναύλοι φαίνεται να πλέουν σε μάλλον ήσυχα νερά. Υπάρχουν βέβαια τα πάνω και τα κάτω αλλά οι μόνοι που «κινδυνεύουν» είναι όσοι αγόρασαν στην «καλή» εποχή. Δηλαδή στην εποχή που κατά τη γνώμη του γράφοντος η ναυτιλία νοσούσε βαριά. Τότε που οι τράπεζες αποτιμούσαν και χρηματοδοτούσαν κάτι Capers πρώην Δεξαμενόπλοια και μάλιστα υπερήλικα με ποσά 9ψήφια. Και φυσικά ήταν συνυπεύθυνες στην φούσκα που δημιουργήθηκε.

Είναι αλήθεια πως τα τραύματα που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς της Κίνας δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Ευτυχώς, αφενός η «υπομονή» των τραπεζών - που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά – αφετέρου η μάλλον σταθερή αγορά, δίνουν ελπίδα σε υγιείς και πάσχοντες.

Και φυσικά η Κίνα παραμένει ο μεγάλος παίκτης στη ναυτιλιακή σκακιέρα. Υπόσχεται μάλιστα - με τον πλέον επίσημο τρόπο - μεγάλα κονδύλια χρηματοδότησης ειδικά για τους Έλληνες εφοπλιστές.

Μα σε αντίθεση με το κράτος που όσο γερνάει ασχολείται με την μετονομασία των υπουργείων και κυρίως εκείνου που αφορά τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, η Ελληνόκτητη ναυτιλία γίνεται όλο και πιο νέα. Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων πέφτει και η φήμη των Ελλήνων εφοπλιστών κερδίζει σε αξιοπιστία σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.

Και αυτό είναι το μοναδικό ίσως αισιόδοξο μήνυμα μέχρι το επόμενο τεύχος,

Καλή δύναμη σε όλους

Τα νέα του H.S.A.
- Πειραιάς 2011. Το διοικητικό συμβούλιο έχει επενδύσει πολλές ώρες συσκέψεων για το Πειραιάς 2011. Ήδη έχουν δρομολογηθεί τα περισσότερα από αυτά που πρέπει να γίνουν και ελπίζουμε ότι αυτή η εκδήλωση θα είναι – παρά την οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο – η καλύτερη και μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Περισσότερα νέα για το Πειραιάς στο επόμενο τεύχος.
- FONASBA. Είμαστε στην τελική ευθεία διαπραγματεύσεων για την εκ νέου συμμετοχή μας FONASBA, που είναι ο διεθνής οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί ναυλομεσίτες και πράκτορες. Ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπροσώπησή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμμετοχή μας στον εν λόγω οργανισμό κρίνεται απαραίτητη.
- Αγγελίες για εργασία. Φαίνεται ότι οι αγγελίες τις οποίες λαμβάνουμε από εταιρείες μελών και κοινοποιούμε μέσω εγκυκλίων προς όλους τους ενδιαφερόμενους έχουν αρχίσει να αποδίδουν για όλους (εργαζόμενους και εργοδότες). Σύντομα θα υπάρξει και ειδική στήλη εδώ, στο μπλογκ του «εν οίκω εν δήμω».
- Εκδηλώσεις. Το Δ.Σ. αποφάσισε ότι μία φορά το χρόνο θα πρέπει να τιμάται ένας από τους ναυλομεσίτες μέλη μας ο οποίος έχει προσφέρει είτε στο επάγγελμά μας είτε ευρύτερα στη ναυτιλία. Επί του θέματος αναμένουμε προτάσεις προκειμένου να επιλεχθεί το πρόσωπο που θα τιμηθεί για το 2010, σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Σωματείο
- Ιστοσελίδα. Για όσους δεν το πρόσεξαν, η ιστοσελίδα του σωματείου μας http://www.hsa.gr/ αναβαθμίζεται συνεχώς. Σε αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρη Πουλή, που ξοδεύει πολύ χρόνο καθημερινά για την ενημέρωση της ιστοσελίδας μας.
- Εκπαίδευση.  Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύναψη συμφωνίας με το Hamburg School of Business Administration, και την υλοποίηση ενός MBA σε συνεργασία με το σωματείο μας.  Γι΄  αυτό το λόγο ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος βρέθηκαν στο Αμβούργο για τρεις μέρες.  Ελπίζουμε πως σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσημα την εν λόγω συνεργασία η οποία πιστεύουμε πως θα ταράξει ευχάριστα τα "λιμνάζοντα ύδατα" της ναυτιλιακής εκπαίδευσης.
- Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία του Σωματείου μας στην "Ημερίδα για την Ναυτιλία" που διοργάνωσε η "Αδελφότης των Υδραίων Αθηνών"  στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας.  Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλιτών το σωματείο αντιπροσώπευσαν οι:  Γιάννης Παχούλης,  Γιώργος Μπάνος και Θωμάς Παγώνης.

Επιτροπή Σπουδών
- Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα σεμινάρια του Σωματείου μας τα οποία απαρτίζονται από ένα πλήρη κύκλο σχετικής με την πρακτική του επαγγέλματός μας ύλης , έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση. Σαν αποτέλεσμα, ο χώρος της λέσχης του σωματείου μας δεν είναι πλέον κατάλληλος. Έτσι, ενώ βρισκόμαστε σε αναζήτηση μόνιμης έδρας για τα σεμινάρια, προσωρινά θα στεγαστούμε στις ειδικές/ πιστοποιημένες αίθουσες του ξενοδοχείου Παρκ.
- Για φέτος, ο κύκλος των σεμιναρίων αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου 2010, και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαϊου 2011, ούτως ώστε να μην συμπέσει με τις εκδηλώσεις του Πειραιάς 2011. Το αναλυτικό πρόγραμμα των Σεμιναρίων θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας. http://www.hsa.gr/ και φυσικά έχει ήδη δημοσιευθεί στο φάκελο "Σεμινάρια" στην επικεφαλίδα αυτής της σελίδας.
- Η Επιτροπή Σπουδών, καλωσορίζει δύο νέα μέλη της, τον Ιωάννη Κοτζιά και το Πιέρρο Μελιγκώνη. Τους ευχαριστούμε για την πρόθεση να προσφέρουν στην – δίχως υλικό αντάλλαγμα – προσπάθειά μας.


Καρφί
Σύμφωνα με αποκλειστικές και φυσικά αναρμόδιες πληροφορίες τις οποίες λάβαμε με spam email, σύντομα θα υπάρξει ένα ακόμα υπουργείο. Θα ονομάζεται «Υπουργείο Μετονομασίας Υπουργείων».   Οι πληροφορίες που θέλουν το νέο υπουργείο να ζητά την έμπειρη γνώμη καταξιωμένων ναυλομεσιτών σε θέματα που άπτονται των γνώσεων και εμπειριών τους, αποδείχθηκαν λανθασμένες....
υ.γ.  οι συντάκτες της στήλης "καρφί" είναι πρόθυμοι να δεχθούν τις συνεισφορές σας σε καλοποραίρετα "κουτσομπολιά", "σχόλια", "πειράγματα" τα οποία και υπόσχονται να δημοσιεύσουν. ... εκτός και αν δεν τα δημοσιεύσουν. 

1 σχόλιο:

  1. Αγγελίες για εργασία. Φαίνεται ότι οι αγγελίες τις οποίες λαμβάνουμε από εταιρείες μελών και κοινοποιούμε μέσω εγκυκλίων προς όλους τους ενδιαφερόμενους έχουν αρχίσει να αποδίδουν για όλους (εργαζόμενους και εργοδότες). Σύντομα θα υπάρξει και ειδική στήλη εδώ, στο μπλογκ του «εν οίκω εν δήμω».
    η προταση η εφαρμογη και η παρακολουθηση ανηκει στον Δ.Π.Ηλιού,ΓΓ του Σωματειου αλλο Θωμας δεν το εγραψε γιατι ζηλευει τα μαλλια του!

    - Εκδηλώσεις. Το Δ.Σ. αποφάσισε ότι μία φορά το χρόνο θα πρέπει να τιμάται ένας από τους ναυλομεσίτες μέλη μας ο οποίος έχει προσφέρει είτε στο επάγγελμά μας είτε ευρύτερα στη ναυτιλία. Επί του θέματος αναμένουμε προτάσεις προκειμένου να επιλεχθεί το πρόσωπο που θα τιμηθεί για το 2010, σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Σωματείο.
    Το ιδιο ισχυει και για αυτην τη προταση που δεν εχει πραγματοποιηθει ακομη, ισως γιατι κανεις δεν θεωρει αλλο Συναδελφο του οτιεκανε κατι περισσοτερο απο αυτον ! (την παρατηρηση αυτη μπορει να την πεις και κακία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή